Vi möter eleverna där de är

Föreståndarens ord

Så sakteliga börjar hösten gripa tag i tillvaron och dagarna blir kortare. Därför tittar vi närmare på hur ljus och mörker inverkar på oss ur olika perspektiv. Normal t sätt sover vi ju bättre på hösten då det blir mörkt och svalt på nätterna. Detta gäller tyvärr inte alla och framförallt inte vår målgrupp på Ringgården. Oro, stress och ångest påverkar naturligtvis förmågan att somna och få välbehövlig vila. Därför finns anledning att titta på vad vi själva kan göra för att påverka detta, utöver vad livssituationen innebär.

En högaktuell faktor som diskuteras just nu är hur ”uppkoppling” påverkar oss. Jag tycker mig se tydliga stressfaktorer och försämrad koncentration, uthållighet på grund av stress utlöst av att ständigt vara uppkopplad. Ungdomar menar att det gäller att vara med på vad som händer i kompiskretsarna för att inte riskera hamna utanför! I vår målgrupp kan det vara än mer viktigt, då de inte dagligen kan umgås med sina kompisar. Telefonen och datorn är i gång dygnet runt och kan signalera närsomhelst och meddela en uppdatering i facebook status, twitter , instagram, snapchat mm.

Det kan vara lätt för oss vuxna att moralisera, förlöjliga och bli frustrerade över detta. Men jag tror att det är viktigare att försöka förstå och diskutera kring hur man förhåller sig till att vara uppkopplad 24-07? Vad händer om man loggar ut, stänger av mobil och dator under vissa perioder? När är det klokt att göra detta och när är det inte klokt att vara ”off line”? Vad vinner man respektive förlorar? Detta så att ungdomar själva börjar reflektera och ta ställning samt ansvar hur dom vill ha det!

Jag tror det är klokt att lära sig så mycket man kan om problemet för att sedan ta ställning och välja!

/Claes Belfrage